Jos haluat antaa kodin kodittomalle, lue tämä!

Eläin luovutetaan vain 20 vuotta täyttäneelle. ÄLÄ KOSKAAN ota eläintä pelkästä säälistä tai hetken mielijohteesta, lemmikki saattaa olla perheenjäsen jopa seuraavat 15 vuotta. Käytä riittävästi aikaa asian miettimiseen, sillä tunnekuohun vallassa tekee helposti hätiköityjä päätöksiä. Hetken mielijohteesta hankitut lemmikit päätyvät usein etsimään uutta kotia. Rescue-koiran ollessa kyseessä, on erityisen tärkeää, ettei koira tulisi enää toistamiseen (koteja saattaa olla takana jo useita) "hylätyksi" laumastaan. Muistathan, että ottaessasi rescuekoiran tai -kissan, otat eläimen, jonka terveyshistoriasta ei ole tarkempaa tietoa, ja yllätyksiä saattaa olla luvassa. Pääsääntöisesti eläimen vastaanottaja on luovutuksen jälkeen vastuussa eläimessä ilmenneistä sairauksista ja niiden hoidosta. Rekku Rescue ry pyrkii mahdollisuuksien mukaan selvittämään eläimen terveydentilan ja tutkituttaa eläimellä ilmenneet sairauden oireet ennen Suomeen tuloa/luovutusta, mutta tarhaoloissa, joissa elää kymmeniä koiria, tarkempi terveydentilan seuraaminen ja havainnointi ei ole mahdollista. Tämän vuoksi siis joskus kotioloissa eläimestä selviää sairaus tai vaiva, jota ei ole aiemmin havaittu.Rescue-eläimen hankintaa on käsitelty tarkemmin näillä sivuilla kohdassa FAQ.

Virosta tuotaville eläimille tehdään ennen tuontia virkaeläinlääkärin tekemä pintapuolinen tarkastus, jossa luetaan mikrosiru ja tutkitaan eläimen terveydentila silmämääräisesti sillä hetkellä. Jotta eläin voi lähteä Suomeen, siinä ei saa olla näkyviä (tarttuvan) sairauden merkkejä ja sen tulee olla siinä kunnossa, että eläinlääkäri katsoo eläimen olevan matkustuskuntoinen. Tässä pintapuolisessa tarkastuksessa ei siis pystytä toteamaan piileviä sairauksia tai vikoja. Muista siis, jos harkitset rescueeläintä, et voi saada takuuta siitä, että eläin on sataprosenttisen terve, vaan kotiutumisen jälkeen eläimestä voidaan löytää sairaus tai vaiva, joka ei ole ollut aiemmin tiedossa. Yhdistys pyrkii tukemaan ja auttamaan tällaisissa tilanteissa mahdollisuuksien mukaan, mutta pääsääntöisesti eläimen omistaja on vastuussa eläimen hoitokuluista luovutuksen jälkeen. Mieti siis ennen rescue-eläimen ottoa myös se, onko sinulla varaa mahdollisiin yllättäviin eläinlääkärikuluihin!

Muistathan että jos otat eläimen tarhaoloista, sinun pitää tuntea myös vastuusi muita lemmikinomistajia kohtaan! Eläintä ei saa viedä kotiutumisen jälkeen vähintään kahteen viikkoon koirapuistoon tai muille yleisille lemmikkien ulkoilutuspaikoille (jos sinulla on muita eläimiä, sama koskee niitäkin), kerää myös lemmikisi jätökset talteen tänä aikana, ja tietysti muulloinkin mikäli lenkkeilet alueella jossa näin tulee tehdä. Eläin tulee myös välittömästi madottaa sen tultua Suomeen. Useimmat koirat tulee vielä tehosterokottaa n. viikon kuluttua.

Usein ajatellaan, että kovia kokenut eläin toipuu hetkessä, jos sillä vain on koti ja ruokaa. Näiden välttämättömyyksien lisäksi rescue-koira tarvitsee paljon (lue älyttömästi) aikaa, pitkää pinnaa ja lauman johon se voi luottaa. Luottamus ei synny päivässä, viikossa eikä välttämättä edes kuukaudessa. Mikään eläin, ei luonnossakaan, sopeudu täydelliseen ympäristön- ja laumanvaihdokseen hetkessä! Aluksi masentunut, apaattinen jopa varautunut koira saattaa sopeuduttuaan uusiin olosuhteisiin olla mitä iloisin ja ystävällisin hännänheiluttaja. Haluamme kuitenkin erityisesti korostaa, että vaivatonta ja helppoa koiraa ei ole olemassakaan, sellaisen voi löytää ainoastaan lelukaupan hyllystä! Lisätietoja rescue-eläinten ongelmista ja ohjeita ja neuvoja niiden hoitoon löydät täältä. Tutustu huolellisesti näihin sivuihin ennekuin lähdet toteuttamaan rescuen ottamista!.

Suurin osa kodittomista koirista on sekarotuisia. Jos sinulla on mielessäsi tarkat "kriteerit" siitä, millainen koiran tulisi olla luonteeltaan tai ulkonäöltään, kannattaa ottaa yhteyttä rotujärjestöjen pentuvälityksiin. Tietysti otamme huomioon mahdolliset toiveet esim. koiran iästä, sukupuolesta, koosta jne. Turkin väritykseen tai vaikkapa kissoihin suhtautumiseen emme valitettavasti voi vaikuttaa :)

On aina hyvä ottaa huomioon, että koirien luonnekuvaukset on tehty tarhaoloissa, kotioloissa käytös voi muuttua. Vihaisia koiria emme sijoita, se on jo käytännön syistäkin mahdotonta.

Meillä ei ole käytössä mitään "koeaikaa". Lähtökohtana on, että koira sijoitetaan poikkeuksetta pysyvästi. Jos sinulla tai perheenjäsenelläsi on taipumusta allergiaan, niin suosittelemme allergiatesteissä käyntiä tai ns. kotikokeilua eli muutaman päivän oleskelua koiraperheessä. Hyvä konsti on myös ottaa tutun koira hoitoon lomamatkan tms. ajaksi.

On syytä ottaa huomioon, että koira ei välttämättä tule toimeen perheen muiden lemmikkien kanssa. Myös jyrsiät ovat koiralle pääsääntöisesti saaliita, joten ennen koiran hankintaa on syytä ainakin varmistaa, että eläimet voidaan varmasti toisistaan jos ongelmia tulee. Usein kysytään, että tuleeko koira toimeen lasten ja/tai kissojen kanssa. Tämä on tärkeä asia koiranottajalle, tietysti on. Varmuudella emme kuitenkaan voi useimmiten vastata, meillä kun ei ole "koe-lapsia" tai "koe-kissoja" joilla asiaa voitaisiin jotenkin testata. Jos koiran menneisyydestä tiedetään jotain, on tietysti helpommin arvailtavissa koiran tottumuksia. Pienten lasten perheeseen emme suosittele rescue-koiraa lainkaan.

Usein kysytään mitä rotuja koirassa mahdollisesti on, tähän emme myöskään osaa vastata. Usein löytökoirat ovat jo monessa polvessa sekarotuisia, eikä ulkonäön perusteella voi yleensä päätellä paljoakaan. Vain satunnaisissa tapauksissa on tietoja koiran menneisyydestä.

Koiranottajille kerromme AINA kaiken, minkä ko. koirasta tiedämme, sekä hyvät että huonot asiat. Haluamme kuitenkin toimia aina eläimen etua ja hyvinvointia ajatellen ja jonkin tärkeän asian kertomatta jättäminen saattaa aiheuttaa eläimelle lisää kärsimystä. Sitähän ei kukaan halua.

Halu auttaa on tärkeää, mutta tärkeämpää on tiedostaa, että mihin omat resurssit riittävät. Riittävätkö minun resurssini koirasta huolehtimiseen?

Koirat, suositeltavaa lukemistoa:

  • Tuire Kaimio: Pennun kasvatus

  • Marie Hansson-Hallgren: Paras ystäväni

  • Karen Pryor: Koira ja delfiini

Kissat, suositeltavaa lukemistoa:

  • Päivi Ylikorpi: Kissanhoidon käsikirja

  • Helena Telkänranta: Matka kissan mieleen
    (esimerkiksi Animalian shopista löytyy ko.kirja!)

  • Kissalle kotiruokaohjeita ja tietoa ravitsemuksesta: Mariitta Hämäläinen ja Tetta Kannel: Miun Maun Mukaan